Food and foodways of medieval Cairenes : aspects of life in an Islamic metropolis of the eastern Mediterranean
著者
書誌事項
Food and foodways of medieval Cairenes : aspects of life in an Islamic metropolis of the eastern Mediterranean
(Islamic history and civilization, v. 88)
Brill, 2011
- : hardback : alk. paper
大学図書館所蔵 全15件
  青森
  岩手
  宮城
  秋田
  山形
  福島
  茨城
  栃木
  群馬
  埼玉
  千葉
  東京
  神奈川
  新潟
  富山
  石川
  福井
  山梨
  長野
  岐阜
  静岡
  愛知
  三重
  滋賀
  京都
  大阪
  兵庫
  奈良
  和歌山
  鳥取
  島根
  岡山
  広島
  山口
  徳島
  香川
  愛媛
  高知
  福岡
  佐賀
  長崎
  熊本
  大分
  宮崎
  鹿児島
  沖縄
  韓国
  中国
  タイ
  イギリス
  ドイツ
  スイス
  フランス
  ベルギー
  オランダ
  スウェーデン
  ノルウェー
  アメリカ
注記
Includes bibliographical references and indexes
内容説明・目次
内容説明
This monograph is a pioneering study and reconstruction of the food cultures and menu of medieval Cairenes and their daily practices, customs and habits in relation to food and eating, through the analysis of a large corpus of historical texts in Arabic. Paulina B. Lewicka explains what, why and how the inhabitants of medieval Cairo ate, and how food shaped their everyday lives, against the background of several relevant social, political and economic factors and circumstances.
目次
Preface
Acknowledgments
Introductory Essay: Medieval Cairo and its Inhabitants
Survey of the Sources for the Study of the Medieval Cairene Food Culture
PART I. ON FOOD
Chapter I. The Cairene Menu: Genesis
Chapter II. The Cairene Menu: Ingredients, Products, and Preparations
PART II. ON EATING
Chapter III. The Place to Eat
Chapter IV. Sharing the Table
PART III. ON BEVERAGES AND DRINKING
Chapter V. Non-Alcoholic Beverages
Chapter VI. Alcohol and Its Consumption in Medieval Cairo
BIBLIOGRAPHY
Primary Arabic sources: texts and translations
Non-Arabic primary sources: texts and translations
Secondary literature
「Nielsen BookData」 より