The Maya forest garden : eight millennia of sustainable cultivation of the tropical woodlands
著者
書誌事項
The Maya forest garden : eight millennia of sustainable cultivation of the tropical woodlands
(New frontiers in historical ecology, v. 6)
Left Coast Press, c2015
大学図書館所蔵 全1件
  青森
  岩手
  宮城
  秋田
  山形
  福島
  茨城
  栃木
  群馬
  埼玉
  千葉
  東京
  神奈川
  新潟
  富山
  石川
  福井
  山梨
  長野
  岐阜
  静岡
  愛知
  三重
  滋賀
  京都
  大阪
  兵庫
  奈良
  和歌山
  鳥取
  島根
  岡山
  広島
  山口
  徳島
  香川
  愛媛
  高知
  福岡
  佐賀
  長崎
  熊本
  大分
  宮崎
  鹿児島
  沖縄
  韓国
  中国
  タイ
  イギリス
  ドイツ
  スイス
  フランス
  ベルギー
  オランダ
  スウェーデン
  ノルウェー
  アメリカ
注記
Bibliography: p. 211-250
Includes index
内容説明・目次
内容説明
The conventional wisdom says that the devolution of Classic Maya civilization occurred because its population grew too large and dense to be supported by primitive neotropical farming methods, resulting in debilitating famines and internecine struggles. Using research on contemporary Maya farming techniques and important new archaeological research, Ford and Nigh refute this Malthusian explanation of events in ancient Central America and posit a radical alternative theory. The authors-show that ancient Maya farmers developed ingenious, sustainable woodland techniques to cultivate numerous food plants (including the staple maize);-examine both contemporary tropical farming techniques and the archaeological record (particularly regarding climate) to reach their conclusions;-make the argument that these ancient techniques, still in use today, can support significant populations over long periods of time.
目次
- Introduction Prosperity across Centuries
- Chapter 1 The Context of the Maya Forest
- Chapter 2 Dwelling in the Maya Forest: The High-Performance Milpa
- Chapter 3 Environmental Change and the Historical Ecology of the Maya Forest
- Chapter 4 Maya Land Use, the Milpa, and Population in the Late Classic Period
- Chapter 5 The Forested Landscape of the Maya
- Chapter 6 Maya Restoration Agriculture as Conservation for the Twenty-first Century
「Nielsen BookData」 より