日本の国菌 : コウジキンが支える社会と文化

Bibliographic Information

日本の国菌 : コウジキンが支える社会と文化

一島英治著

東北大学出版会, 2017.12

Other Title

National microorganism of Japan : society and culture supported by Aspergillus oryzae

Title Transcription

ニホン ノ コクキン : コウジキン ガ ササエル シャカイ ト ブンカ

Available at  / 85 libraries

Note

参考文献(日本の国菌): p63-71

Description and Table of Contents

Description

ユネスコ無形文化遺産に登録された「和食」には、日本を代表する微生物・コウジキンの働きが欠かせない。酵素科学の専門家でコウジキン研究の大家である著者が、学術・文化・社会の様々な面から日本人とコウジキンの深い関わりをひもとき、日本の「国菌」とされる由縁を明らかにする。

Table of Contents

  • 第1章 日本の国菌コウジキン論
  • 第2章 国際的に認知される日本の国菌
  • 第3章 コウジカビとはどのような生物なのか

by "BOOK database"

Details

  • NCID
    BB25346345
  • ISBN
    • 9784861632938
  • Country Code
    ja
  • Title Language Code
    jpn
  • Text Language Code
    jpn
  • Place of Publication
    仙台
  • Pages/Volumes
    i, 84p, 図版 [4] p
  • Size
    19cm
  • Classification
  • Subject Headings
Page Top