志賀 徹 SHIGA Tohru

ID:1000030089932

宇都宮大学農学部 Faculty of Agriculture, Utsunomiya University (2012年 CiNii収録論文より)

Search authors sharing the same name

Articles:  1-20 of 22

  • 1 / 2
  • Investigation of changes in antioxidant activity during sake brewing by the ORAC method  [in Japanese]

    ABE Yasuyuki , SAITO Takahiro , OKAMOTO Takemi , SASAKI Takahiro , HOSHI Yoshihiro , SUGIE Masami , HAGIWARA Shoji , SHIGA Tohru

    清酒製造工程についてORAC法を基に抗酸化能評価を行った。酒米は精米を30%行う事で,元の玄米の抗酸化性の2割に減少した。製麹工程で,酒米は元の9.3倍までORAC値が増加した。酒母造りで生〓,速醸〓造りともに原料に比べ大きく抗酸化性が高まった。生〓は速醸〓に比べ1.7倍のORAC値を示した。醪製造中においてORAC値は徐々に増加し,酒母の造りの違いによる差は見られなかった。清酒は活性炭を0.5g …

    JOURNAL OF THE BREWING SOCIETY OF JAPAN 107(9), 693-698, 2012-09-15

    J-STAGE  JASI  References (18) Cited by (1)

  • Development of an evaluatory system for Aspergillus oryzae activity using fluorescence spectroscopy in sake brewing  [in Japanese]

    KATAOKA Minato , SAITO Takahiro , OKAMOTO Takemi , SASAKI Takahiro , HOSHI Yoshihiro , SUGIE Masami , HAGIWARA Shoji , SHIGA Tohru

    蛍光分光法による麹菌活性評価技術の開発を目的に,麹菌を測定するのに適した励起波長と検出波長を選定し,麹菌体量,酵素活性との関係を検討した。その結果,麹菌を測定するには励起波長410nm,検出波長630nmが最適と判断された。殺菌した米麹からは蛍光のピークが消失したため,この蛍光は菌の活性に由来するものと考えられた。また,本手法は米麹の培養と共に変化する含水率やグルコース濃度の影響を受けない事が明ら …

    JOURNAL OF THE BREWING SOCIETY OF JAPAN 106(9), 620-626, 2011-09-15

    J-STAGE  JASI  References (16) Cited by (1)

  • Evaluation of maturation and the antioxidant activity of sake using chemiluminescence  [in Japanese]

    YAMAGUCHI Takayuki , SAITO Takahiro , OKAMOTO Takemi , SASAKI Takahiro , SUGIE Masami , HAGIWARA Shoji , SHIGA Tohru

    化学発光法による清酒の品質評価手法の開発を目的に,清酒の品質変化と密接な関係を持つ熟度・抗酸化能を計測できるか検討した。その結果,<br>1. 清酒の発光は,汎用的な携帯型の微弱発光計数装置で充分捉えられるものであり,X発光を除きその発光曲線は安定していた。<br>2. Y発光とMPECは清酒の主要成分の影響を受けなかった。一方,NaClO発光はpHの,RCはアルコール濃度 …

    JOURNAL OF THE BREWING SOCIETY OF JAPAN 104(4), 303-311, 2009-04-15

    J-STAGE  JASI  References (19) Cited by (7)

  • Characteristics of Anaerobic Fermentative Treatment of Goat-feces and Utilization of Digested Slurry  [in Japanese]

    MORIYA Kazuhiko , SAITO Takahiro , TOJO Seishu , ARAI Ryuji , SHIGA Tohru , WATANABE Kengo

    It is important to adopt waste treatment methods and to understand material flow for the creation of a recycling society. We ran anaerobic fermentation in goat-feces in order to understand treatabilit …

    Eco-Engineering 20(4), 151-157, 2008-10-31

    J-STAGE  References (20)

  • Effects of Light Irradiation Control on the Quality Preservation of Spinach during Postharvest Storage  [in Japanese]

    WANG Hongmei , SAITO Takahiro , SHIGA Tohru

    Journal of the Society of Agricultural Structures, Japan 39(1), 25-32, 2008-06-25

    References (20)

  • Application of XYZ Chemiluminescence System to Evaluation of Rice Grain Quality Deterioration  [in Japanese]

    SAITO Takahiro , HAGIWARA Shoji , NOGUCHI Ryouzo , SHIGA Tohru

    By using rice grains as an example of the application of XYZ chemiluminescence to food products, we analyzed factors that affected the photon emission. The X photon emission curve of rice consists of …

    Eco-Engineering 19(2), 103-109, 2007-04-30

    J-STAGE  References (19) Cited by (4)

  • Establishment of Measuring Conditions and Analytical Methods for an XYZ Chemiluminescence System  [in Japanese]

    SAITO Takahiro , TAKAHASHI Daisuke , HAGIWARA Shoji , OHTANI Toshio , SHIGA Tohru

    The objective was to establish accurate and highly reproducible measuring conditions and analytical methods using an XYZ chemiluminescence system, which has been considered for use in the evaluation o …

    Eco-Engineering 18(3), 125-130, 2006-07-30

    J-STAGE  References (16) Cited by (3)

  • For the Ensuring of Food Safety through Mechanized Food Production System  [in Japanese]

    笹尾 彰 , 酒井 憲司 , 梅田 幹雄 , 大下 誠一 , 木谷 収 , 志賀 徹 , 瀧川 具弘 , 武田 誠一 , 村瀬 治比古

    JOURNAL of the JAPANESE SOCIETY of AGRICULTURAL MACHINERY 68(1), 24-35, 2006-01-01

    J-STAGE  References (72)

  • Appraisal of the Measuring Technique of Nitrogen Balance during the Wet Oxidation Process of CEEF  [in Japanese]

    SAITO Takahiro , ARAI Ryuji , TAKO Yasuhiro , SHIGA Tohru

    Wet oxidation treatment involves dissolution, ionization, gasification, and re-crystallization of elements in wastes during reaction, and thus these processes must be understood to reveal the material …

    Eco-Engineering 17(2), 139-144, 2005-04-30

    J-STAGE  References (12)

  • Deterioration Characteristic of Catalyst and Filtering Material for Waste Treatment in CEEF  [in Japanese]

    SAITO Takahiro , SHIGA Tohru , ANDO Tatsuo , FUKUMURA Kazunari , ARAI Ryuji , TAKO Yasuhiro

    To evaluate problems that might affect the wet oxidation waste treatment system used in a closed ecology experiment facilities (CEEF), we ran a pilot unit and investigated the elution of various eleme …

    Eco-Engineering 16(4), 271-276, 2004-10-31

    J-STAGE  References (16)

  • Ultra-weak Photon Emission from Roasted Sesame Oil at Different Roasting Temperatures and Different Qualities  [in Japanese]

    HAGIWARA Shoji , HAGESHITA Shinji , SEKI Keigo , SAITO Takahiro , SHIGA Tohru , OHTANI Toshio

    本研究では,焙煎ゴマ油の品質を極微弱発光計測により推定するため,詳細にゴマ油からの発光現象の解明を行った.焙煎度合いと発光現象の検討や,加速試験や貯蔵試料による品質劣化と発光現象の検討を行い以下の結果が得られた.<br>(1) 焙煎により,ゴマ油に含まれる中のセサモール量が増加することで抗酸化性が増し,極微弱発光量も多くなることが明らかになった.<br>(2) 加熱,通風に …

    Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi 50(7), 303-309, 2003-07-15

    J-STAGE  References (15) Cited by (7)

  • Enzyme Activities Related to Ascorbic Acid in Spinach Leaves during Storage  [in Japanese]

    MIZUKAMI Yuzo , SAITO Takahiro , SHIGA Tohru

    AsAは別名ビタミンCとして知られ,収穫後の品質の指標として用いられている.本研究では収穫後の鮮度低下が著しく,MA包装に適用する可能性があるホウレンソウを材料として取り上げ,大気条件下ならびにガス制御下におけるAsA含量及びその関連酵素活性の変動を明らかにした.<br>(1) 2°Cの低温貯蔵によりAsA及びその酸化酵素であるAPXの活性は維持されたが,黄化が認められた25& …

    Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi 50(1), 1-6, 2003-01-15

    J-STAGE  References (21)

  • Effects of Controlled Atmosphere on Respiratory Characteristics and Quality Preservation of Spinach  [in Japanese]

    MIZUKAMI Yuzo , SAITO Takahiro , SHIGA Tohru

    葉菜類に対するCA貯蔵の可能性を検討するたあ,鮮度低下の激しいホウレンソウの呼吸特性と品質変化について実験を行い,ガス制御によるホウレンソウの貯蔵効果を明らかにした.<BR>1) ホウレンソウは,CO<SUB>2</SUB>濃度が0%から5%では0<SUB>2</SUB>濃度の低下およびCO<SUB>2</SUB> …

    Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi 49(12), 794-800, 2002-12-15

    J-STAGE  References (23) Cited by (2)

  • Detection of Ultra-weak Photon Emission from Rice Grain Using Imaging Techniques, and Estimation of its Fat Acidity Index  [in Japanese]

    HAGIWRA Shoji , SAITO Takahiro , SHIGA Tohru , OHTANI Toshio

    本研究は,新しい米の品質評価法の開発を目的として,極微弱発光現象を画像で計測し,得られた画像を比較・解析した.その結果,米の極微弱発光計測に関していくつかの新たな知見が得られた.また,脂肪酸度を品質評価の指標とした極微弱発光計測による,品質評価の可能性も示された.<BR>(1) 米からの発光量は常温では非常に少なかったが,測定温度の上昇により発光量は増加し,測定温度50℃では10分間の …

    Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi 49(11), 719-725, 2002-11-15

    J-STAGE  References (11) Cited by (6)

  • 学会長就任のご挨拶  [in Japanese]

    SHIGA Touru

    農業施設 32(2), 1-2, 2001-09-25

  • Development of Measurement System of Plant Water Uptake in Parabolic Flight  [in Japanese]

    KOBAYASHI Yuichi , SAITO Takahiro , SHIGA Tohru , ARAKAWA Yoji , TAKAI Masakazu , SHIMANUKI Masakazu , TANI Akira , KITAYA Yoshiaki , GOTO Eiji , TAKAHASHI Hideyuki

    CELSS journal 12(1), 9-14, 1999-09-30

    References (12) Cited by (1)

  • Development of plant growth chambers for the experiments under microgravity conditions -Development of measurement system of plant water uptake-  [in Japanese]

    SAITO Takahiro , KOBAYASHI Yuichi , SHIGA Tohru , ARAKAWA Yoji , TAKAI Masakazu , SHIMANUKI Masakazu , TANI Akira , GOTO Eiji , KITAYA Yoshiaki , TAKAHASHI Hideyuki

    宇宙生物科学 = Biological sciences in space 13(3), 226-227, 1999-09

  • Development of plant growth chambers under microgravity(part2) -Moisture characteeristics of root supporting medium-  [in Japanese]

    SAITO Takahiro , SHIGA Tohru , ANDO Tatsuo , TAKAHASHI Hideyuki , KITAYA Yoshiaki , GOTO Eiji , TANI Akira

    宇宙生物科学 = Biological sciences in space 12(3), 310-311, 1998-11

    Cited by (1)

  • 計測機器 ('98年版農産物流通技術年報) -- (農産物流通関連施設・機器・資材)  [in Japanese]

    志賀 徹

    農産物流通技術年報 1998年版, 122-126, 1998

  • Greenhouse water spray cooling system using subterranean water. (Part 1) : Analysis of the cooling load in summer nighttime  [in Japanese]

    KOBAYASHI Yuichi , SHIGA Tohru , FUJISUIGE Nobuaki , SAITO Takahiro , IBA Yosiaki

    Journal of the Society of Agricultural Structures, Japan 28(2), 61-68, 1997-09-25

    References (14)

  • 1 / 2
Page Top