小林 彰夫 KOBAYASHI Akio

ID:1000040005591

お茶の水女子大学生活科学部 Laboratory of Food Chemistry, Department of Nutrition and Food Sciences, Ochanomizu University (2000年 CiNii収録論文より)

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Articles:  1-20 of 46

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  • Aroma Constituents of Tofu (Soy Bean Curd) Contributing to Its Flavor Character  [in Japanese]

    KOBAYASHI Akio , WANG Dongmei , YAMAZAKI Miho , TATSUMI Noriko , KUBOTA Kikue

    (1) 豆腐香気成分の捕集法として,ポーラスポリマービーズ充填カラムによる吸着とエーテルによる脱着が有効であった.<br>(2) 国産大豆3種,米国産大豆1種から同様な条件で豆腐を調製しその香気組成と官能評価を比較した結果,エンレイ,フクユタカの高い評価にはマルトールの増加による甘い風味が関連すると考えられる.<br>(3) 豆腐製造中の加熱温度条件として,磨砕時の温度およ …

    Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi 47(8), 613-618, 2000-08-15

    J-STAGE  References (5) Cited by (2)

  • Contribution of aroma substance to scented teas and their favorite with consumers  [in Japanese]

    WANG Dongmei , KOBAYASHI Akio , KUBOTA Kikue

    The Japanese journal of taste and smell research 6(3), 329-332, 1999-12-01

    References (8)

  • 宴の後で…  [in Japanese]

    小林 彰夫

    The Japanese journal of taste and smell research 6(1), 1-2, 1999-04-01

  • 食品香気の形成と発現 (味とにおいの分子認識) -- (においの分子認識)  [in Japanese]

    小林 彰夫

    季刊化学総説 (40), 163-182, 1999-02

  • Chemical Studies on Food Aroma Compouds-Recent Progress-  [in Japanese]

    KOBAYASHI Akio

    Nippon Nōgeikagaku Kaishi 73(1), 23-30, 1999-01-01

    J-STAGE  Ichushi Web  References (14)

  • 私の食品フレーバー研究と家政学  [in Japanese]

    KOBAYASHI Akio

    Journal of home economics of Japan 49(9), 1059-1061, 1998-09-15

    NDL Digital Collections  References (9)

  • The effect of tea aroma on bitterness and astringency in tea infusion  [in Japanese]

    Kawaguchi Yumi , Kubota Kikue , Kobayashi Akio , Hara Yukihiko

    The effect of the aroma of tea on perceived taste was investigated using three kinds of tastants comprising catechin mixtures for bitterness and astringency, caffeine for bitterness and (-)-epigalloca …

    The Japanese Journal of Taste and Smell Research 5(1), 41-48, 1998

    J-STAGE  References (19) Cited by (1)

  • Aroma Composition of an Interspecies Hybrid Cultivar Named"Nakamidori"between Allium fistulosum and A. tuberosum by Embryo Culture  [in Japanese]

    KOBAYASHI Akio , AMAGAI Masayuki , KUBOTA Kikue , MORISAWA Chihiro

    (1)ニラとネギの種間雑種である「なかみどり」の香気特性を,成分組成から解明するため,親植物と合わせ三種の香気成分分析を行った.<br> (2)ニラより香気濃縮物の調製方法を検討しチルド試料から減圧水蒸気蒸留による方法を最適と判断した.<br> (3)香気濃縮物をGC, GC-MSデータより比較検討した結果,「なかみどり」の香気組成は,親ニラのそれと類似し,香気前駆物質とし …

    Nippon Nōgeikagaku Kaishi 71(12), 1273-1277, 1997-12-01

    J-STAGE  References (12)

  • Recent Progress in Flavor Research  [in Japanese]

    KOBAYASHI Akio

    Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi 44(3), 169-176, 1997-03-15

    J-STAGE  References (42) Cited by (3)

  • New flavor analysis combined with sensory evaluation  [in Japanese]

    Kobayashi Akio

    機器による成分分析という極めて無性格なデータと人間による感覚的評価とをいかにして関連づけるかを、化学分析を行う者の立場から論じた。香気成分の捕集の問題から始まり、香気成分分析が他の化学的分析と異なる点、香気をはかる尺度としての香りの性格と強さ、これらをベースにして、分析者が、揮発性成分の組成パターン(ガスクロマトグラム)を香気パターン(アロマグラム)に変換させる手段として利用するAEDA法などにつ …

    The Japanese Journal of Taste and Smell Research 4(2), 151-158, 1997

    J-STAGE  References (11) Cited by (3)

  • 茶香気の苦渋味及ぼす影響  [in Japanese]

    川口 由美 , 久保田 紀久枝 , 小林 彰夫

    The Japanese journal of taste and smell research 3(3), S431-S434, 1996-12-01

    References (5) Cited by (2)

  • フレーバー研究の過去・現在・未来  [in Japanese]

    山西 貞 , 小林 彰夫

    The Japanese journal of taste and smell research 3(3), S19-S20, 1996-12-01

  • Effect of Refining Treatment with Microwave Heating Dram on Aroma and Taste of Green Tea  [in Japanese]

    KUBOTA Kikue , KUMEUCHI Tomomi , KOBAYASHI Akio , OSAWA Yoshio , NAKAJIMA Toshiro , OKAMOTO Yoshiaki

    (1) 4種類の荒茶より,従来の熱風乾燥処理およびマイクロ波加熱処理による火入れ再製工程を施した,それぞれ2種類の製茶(煎茶)計8種を調製した.<BR>(2) 各煎茶浸出液の香気成分組成を比較した結果,マイクロ波加熱処理では,熱風乾燥に比べ,火香と言われる香ばしい香気に寄与するピラジン類やピロール類の生成が顕著に抑制されることが明らかとなった.<BR>(3) 各煎茶の,苦味 …

    Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi 43(11), 1197-1204, 1996-11-15

    J-STAGE  References (13) Cited by (2)

  • 種間雑種「ネギニラ」の香気特性 : 食品  [in Japanese]

    小林 彰夫 , 安藤 清 , 森澤 千尋 , 久保田 紀久枝 , 天谷 正行

    Journal of the Agricultural Chemical Society of Japan 70(臨時増刊), 189, 1996-03-05

  • 緑茶用品種ヤブキタ茶葉中の配糖体 : 食品  [in Japanese]

    錦谷 まりこ , 松村 佐智子 , 久保田 紀久枝 , 小林 彰夫 , 菅原 二三男 , 高橋 俊哉

    Journal of the Agricultural Chemical Society of Japan 70(臨時増刊), 189, 1996-03-05

  • Wood Garlic (S. bomeensis)中の含硫血小板凝集阻害物質 : 食品  [in Japanese]

    任 惠英 , 安藤 清 , 久保田 久枝 , 小林 彰夫 , 有賀 豊彦

    Journal of the Agricultural Chemical Society of Japan 70(臨時増刊), 17, 1996-03-05

  • 嗜好性と発酵  [in Japanese]

    KOBAYASHI Akio

    日本醸造協会誌 = Journal of the Brewing Society of Japan 91(1), 1, 1996-01-15

  • Potent Aroma Components of Rhizomes from Alpinia galanga WILLD. L  [in Japanese]

    MORI Hideki , KUBOTA Kikue , KOBAYASHI Akio

    ガランガルは,東南アジアでスパイスとして広く利用されている.本研究ではその香気特性および香気に主として寄与する成分の特定を行った.<BR>(1) 官能検査により,ガランガルは根ショウガに比べ木あるいは森林様,ハッカ様,花様,日向臭が強く,柑橘様の香気が弱いという傾向であった.<BR>(2) 精油成分の炭化水素部は,含有率が低く,香気としての特徴に乏しいものであり,その成分は …

    Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi 42(12), 989-995, 1995-12-15

    J-STAGE  References (16) Cited by (2)

  • Report 藪田基金補助による外人講演会報告 : W.L.Grosch教授講演会 "Studies on the Character-impact Compounds of Meat, Fish and Cheese Flavours"  [in Japanese]

    小林 彰夫

    Journal of the Agricultural Chemical Society of Japan 69(8), 1085-1086, 1995-08-01

  • Flavour, Flavor  [in Japanese]

    小林 彰夫

    Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi 42(7), 540, 1995-07-15

    J-STAGE  References (2)

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