疋田 慶夫 HIKIDA Yoshio

Articles:  1-20 of 37

  • 1 / 2
  • 近赤外マッピングスキャンによる食用卵の個別消費期限推定法に関する研究  [in Japanese]

    河野 俊夫 , 疋田 慶夫 , 村井 正之 , 上向井 美佐 , 柏野 由加里 , 甲斐 野乃花

    近赤外3Dマッピングデータの解析では,まず線形の多変量解析法の一つであるPLSR(部分最小自乗回帰)法を利用して,近赤外スペクトルの二次微分値から,卵の産卵後経過日数を推定する手法を試みた。その結果,PLSRモデルでは,因子数7個で経過日数の分散に対する分散寄与率を90%近くまで説明づけ予測することができたが,それ以上の因子を追加しても90%の分散寄与ラインを漸近するのみであった。そこで,PLSR …

    日本食品保蔵科学会誌 41(4), 139-144, 2015-07

    JASI 

  • Method for the Estimation of the Individual Shelf Life of Eggs Using Mapping Scanning with Near-Infrared Spectroscopy  [in Japanese]

    河野 俊夫 , 疋田 慶夫 , 村井 正之 [他] , 上向井 美佐 , 柏野 由加里 , 甲斐 野乃花

    近赤外3Dマッピングデータの解析では,まず線形の多変量解析法の一つであるPLSR(部分最小自乗回帰)法を利用して,近赤外スペクトルの二次微分値から,卵の産卵後経過日数を推定する手法を試みた。その結果,PLSRモデルでは,因子数7個で経過日数の分散に対する分散寄与率を90%近くまで説明づけ予測することができたが,それ以上の因子を追加しても90%の分散寄与ラインを漸近するのみであった。そこで,PLSR …

    日本食品保蔵科学会誌 = Food preservation science 41(4), 139-144, 2015-06

    IR 

  • 動的貯蔵環境下の有孔フィルムMA包装におけるガスおよび水蒸気交換のシミュレーション

    疋田 慶夫 , 河野 俊夫

    流通環境の温度と湿度がダイナミックに変動する動的環境下における適切な包装条件を探索することを目的に,有孔フィルムを用いたMA包装におけるO2,CO2,N2,および水蒸気のフィルム内外での交換をシミュレーションするための数学モデルと計算アルゴリズムを示した。また,シミュレーション・プログラムによる計算結果を実験により検証した。数学モデルは,有孔部における気体の拡散に加え対流現象を考慮して作成した。計 …

    日本食品保蔵科学会誌 39(5), 263-271, 2013-09

    JASI 

  • Simulation of Gas and Water Vapor Exchange in Perforated-film Modified Atmosphere Packaging under Dynamic Storage Conditions

    疋田 慶夫 , 河野 俊夫

    流通環境の温度と湿度がダイナミックに変動する動的環境下における適切な包装条件を探索することを目的に,有孔フィルムを用いたMA包装におけるO2,CO2,N2,および水蒸気のフィルム内外での交換をシミュレーションするための数学モデルと計算アルゴリズムを示した。また,シミュレーション・プログラムによる計算結果を実験により検証した。数学モデルは,有孔部における気体の拡散に加え対流現象を考慮して作成した。計 …

    日本食品保蔵科学会誌 = Food preservation science 39(5), 263-271, 2013-09

    IR 

  • A Comparative Study of the Effects of Postharvest Treatments on Occurrence of Kohansho and Quality of 'Kiyomi' Tangor

    TECHAVISES Nutakorn , HIKIDA Yoshio , KAWANO Toshio

    有孔フィルム包装(PFP),温湯浸漬(HWD),温湯カルシウム浸漬(HCD)の収穫後処理が'清見'果実のこはん症発生と品質に及ぼす効果を比較した。3種類の処理を施した果実を段ボール箱に収納し,10℃で4週間貯蔵した。PFP処理区では,ほかの処理および対照区(無処理)と比較して,重量減少が明らかに小さく,果実硬度が明らかに高い結果が得られた。すべての処理はこはん症の発生を減少させ …

    Food preservation science 37(4), 167-172, 2011-07-29

    IR  References (15)

  • タンゴール'清見'果実のこはん症発生と品質に及ぼす収穫後処理の効果

    Techavises N. , 疋田 慶夫 , 河野 俊夫

    有孔フィルム包装(PFP),温湯浸漬(HWD),温湯カルシウム浸漬(HCD)の収穫後処理が'清見'果実のこはん症発生と品質に及ぼす効果を比較した。3種類の処理を施した果実を段ボール箱に収納し,10℃で4週間貯蔵した。PFP処理区では,ほかの処理および対照区(無処理)と比較して,重量減少が明らかに小さく,果実硬度が明らかに高い結果が得られた。すべての処理はこはん症の発生を減少させたが,PFPとHWD …

    日本食品保蔵科学会誌 37(4), 167-172, 2011-07

    JASI 

  • Effect of MA Conditions on Occurrence of Kohansho and Quality of 'Kiyomi' Tangor

    TECHAVISES Nutakorn , HIKIDA Yoshio

    The effect of MA conditions under high humidity packaging on the occurrence of postharvest Kohansho and the quality attributes of stored 'Kiyomi' tangor (<I>Citrus unshiu</I> Marc. × …

    Food Preservation Science 34(4), 197-202, 2008-07-31

    IR  J-STAGE  References (16) Cited by (1)

  • Occurrence of Rind-Oil Spot in and Transpiration Considerations for Packaging Design for 'Kiyomi' Tangor  [in Japanese]

    HIKIDA Yoshio , TECHAVISES Nutakorn , KAWANO Toshio

    Packaging design guidelines for and the transpiration characteristics of 'Kiyomi' tangor (<I>Citrus unshiu Marc.×Citrus sinensis Osb.</I>) were investigated to prevent rind-oil spot …

    Food Preservation Science 32(5), 201-207, 2006-09-30

    IR  J-STAGE  References (14) Cited by (2)

  • Electric Impedance Characteristics of 'Shiitake' Mushrooms during Drying  [in Japanese]

    KAWANO Toshio , KITANO Masaharu , MATSUOKA Takahisa , ISHIKAWA Katsumi , HIKIDA Yoshio

    For the purpose of monitoring the interior state of ‘Shiitake’ mushrooms during drying, especially for estimating the moisture conditions, electric impedance of the cap was measured in a f …

    Shokubutsu Kankyo Kogaku 18(3), 206-211, 2006-09-01

    IR  J-STAGE  References (19)

  • タンゴール'清見'果実のこはん症発生と包装設計のための蒸散特性  [in Japanese]

    疋田 慶夫 , 河野 俊夫

    '清見'果実の貯蔵中におけるこはん症は低湿度条件による水分損失が主要な要因とされ、こはん症を防止するための適切な包装および貯蔵条件の確立が強く要望されている。本研究では、適切な包装設計のための指針と、設計に必要な'清見'果実の蒸散特性を明らかにすることを目的に、包装状態での貯蔵試験と室内放置試験および果実の質量と表面積の関係、水蒸気圧差と蒸散速度の関係、収穫後における蒸散速度の変化などの測定を行っ …

    日本食品保蔵科学会誌 32(5), 201-207, 2006-09

    JASI 

  • カンキツの動的貯蔵環境下での蒸散特性  [in Japanese]

    河野 俊夫 , 疋田 慶夫

    植物環境工学 17(1), 19-25, 2005-03

    JASI 

  • Moisture Transpiration Characteristics of Some Citrus Fruits under Dynamic Storage Environment  [in Japanese]

    KAWANO Toshio , HIKIDA Yoshio

    Storage tests were conducted under a temperature range of 4 to 16°C (to 12°C for ‘Unshiu’) for three kinds of citrus fruits: ‘Kiyomi’, ‘Unshiu’ and ‘A …

    Shokubutsu Kankyo Kogaku 17(1), 19-25, 2005-01-05

    IR  J-STAGE  References (11)

  • Respiratory Property Measurement and Control System for Fresh Produce and Application of the System to Broccoli  [in Japanese]

    HIKIDA Yoshio , ABE Takemi

    For the purpose of the construction of the system which automatically searches the optimum gas composition for controlled atmosphere storage and modified atmosphere packaging, a computer-based respira …

    JOURNAL of the JAPANESE SOCIETY of AGRICULTURAL MACHINERY 65(4), 132-138, 2003-07-01

    J-STAGE  References (23)

  • CA貯蔵のためのファジィ推論による呼吸商制御  [in Japanese]

    疋田 慶夫 , 安部 武美

    農業機械学会年次大会講演要旨 60, 115-116, 2001-04-01

  • 新しい研究--青果物の呼吸モデルについて  [in Japanese]

    疋田 慶夫

    フレッシュフ-ドシステム 26(12), 13-16, 1997-10

  • Two-Dimensional, Finite Difference, Heat Transfer Model for Predicting Temperature Distribution in Cylindrical Rough Rice Storage Bins

    BASUNIA Mohammad Ali , ABE Takemi , HIKIDA Yoshio

    A two dimensional, heat conduction problem in cylindrical coordinate system, expressed by partial differential equation, was solved using the finite difference method for predicting the temperature di …

    JOURNAL of the JAPANESE SOCIETY of AGRICULTURAL MACHINERY 58(3), 37-47, 1996-05-01

    J-STAGE  References (18)

  • Studies on the Respiration Rate of Rough Rice  [in Japanese]

    HIKIDA Yoshio , HAN Dong Hai , ABE Takemi

    In attempt to use the respiration property of grains an as index of the quality control during drying and storage process, the temperature and moisture content dependency of rough rice respiration was …

    JOURNAL of the JAPANESE SOCIETY of AGRICULTURAL MACHINERY 58(2), 25-30, 1996-03-01

    J-STAGE  References (10)

  • Heat Pump Dehumidifying Drying System (Part 2) : Characteristics in Drying Process  [in Japanese]

    HAN Donghai , ABE Takemi , HIKIDA Yoshio , TSURUSAKI Takashi

    The same unit as part 1 was used to carry out drying test on shiitake mushroom with 12kg total weight. Air flow rate of 161kg/h was adopted referring recent drying method, and the drying characteristi …

    JOURNAL of the JAPANESE SOCIETY of AGRICULTURAL MACHINERY 57(3), 29-36, 1995-05-01

    J-STAGE  References (15)

  • Storage for rough rice using cooling aeration tank  [in Japanese]

    Han Donghai , Abe Takemi , Hikida Yoshio

    Memoirs of the College of Agriculture, Ehime University 39(2), p197-206, 1995-03

  • 積み荷作業における生体負担-2-純労働値からみた場合  [in Japanese]

    垂井 不二男 , 鶴崎 孝 , 疋田 慶夫

    Research of farm business of the Ehime University (33), p23-29, 1991-02

  • 1 / 2
Page Top