大野 隆司 OHNO Takashi

ID:1000070009257

千葉大学 Chiba University (2004年 CiNii収録論文より)

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Articles:  1-20 of 112

  • Effects of Amount of Alcohol on the Gelation of Compound Gelatin Solutions  [in Japanese]

    NAGATSUKA Norie , OHNO Takashi , OKAWA Yusuke , MATSUSHITA Kazuhiro , NISHINA Masami , MINEKI Machiko , NAGAO Keiko

    煮こごりを始めとするゼラテン料理に加えられるアルコール量のゲル化に及ぼす影響をみるために低濃度から高濃度(1%,3%,5%,10%,20%)まで変化させたアルコール添加ゲルを調製し,動粘度モニタリングシステム,旋光度,動的粘弾性,レオメーターによる力学特性及び^<17>O-NMRのスピン-格子緩和時間(T_1)の測定,電子顕微鏡によるゲル内部の組織観察を行い,得られた結果を以下にまとめ …

    Journal of cookery science of Japan 37(4), 360-365, 2004-11-20

    NDL Digital Collections  References (10) Cited by (3)

  • Factors Affecting the Gelation of a Gelatin Solution in the Presence of Sugar  [in Japanese]

    NAGATSUKA Norie , MATSUSHITA Kazuhiro , NISHINA Masami , OKAWA Yusuke , OHNO Takashi , NAGAO Keiko

    ゼラチン溶液に各種糖を添加した場合のゲル化機構を明らかにするために動粘度モニタリングシステム,旋光度,動的粘弾性,レオメーターによる力学的特性及び^<17>O-NMRのスピン-格子緩和時間(T_1)の測定を行い,得られた知見を以下にまとめた.1) 各種糖添加により,対照と比べてゲル化が早く始まり,高温側でゲル化し,ゲル化完了までに長時間を要した.2) ゲル化は,まず粘性率が増加する現象 …

    Journal of home economics of Japan 55(2), 159-166, 2004-02-15

    NDL Digital Collections  References (26) Cited by (4)

  • Effects of Amount of Alcohol on the Gelation of Compound Gelatin Solutions  [in Japanese]

    Nagatsuka Norie , Ohno Takashi , Okawa Yusuke , Matsushita Kazuhiro , Nishina Masami , Mineki Machiko , Nagao Keiko

    煮こごりを始めとするゼラチン料理に加えられるアルコール量のゲル化に及ぼす影響をみるために低濃度から高濃度(1%,3%,5%,10%,20%)まで変化させたアルコール添加ゲルを調製し, 動粘度モニタリングシステム, 旋光度, 動的粘弾性, レオメーターによる力学特性及び170-NMRのスピンー格子緩和時間(T1)の測定, 電子顕微鏡によるゲル内部の組織観察を行い, 得られた結果を以下にまとめた. ( …

    Journal of Cookery Science of Japan 37(4), 360-365, 2004

    J-STAGE 

  • Preparation of Monodisperse Tungsten Oxide Particles

    SHIBA Fumiyuki , MITA Yousei , YAMAKAWA Tomohiro , OKAWA Yusuke , OHNO Takashi

    Preparation of monodisperse tungsten oxide particles was investigated. In this study a NaWO<SUB>4</SUB> solution was aged at 40°C for 3 days under a low pH condition with HClO<SUB&g …

    Journal of The Society of Photographic Science and Technology of Japan 67(Suppliment2), 64-65, 2004

    J-STAGE 

  • Rheological Behavior of Gelatin-Carrageenan Blends (II)

    Okawa Y. , Endo W. , Shiba F. , Ohno T. , Muratsubaki R. , Takasawa Y.

    Viscoelastic behavior of the blend system of gelatin and κ-carrageenan wa examined. From pH dependence of the viscosity and the experiments using phthalated gelatin, we have concluded that the i …

    Journal of The Society of Photographic Science and Technology of Japan 67(Suppliment1), 84-85, 2004

    J-STAGE 

  • Electrophoretic Display Using Particle-incorporating Oil Droplets

    Okawa Y. , Miyake Y. , Shiba F. , Ohno T.

    We developed a simple procedure to prepare an electrophoretic display featuring a capsule-like structure. An insulating liquid medium (oil) was dispersed in an aqueous gelatin solution as oil droplets …

    Journal of The Society of Photographic Science and Technology of Japan 67(Suppliment1), 148-149, 2004

    J-STAGE 

  • Preparation of Prussian Blue Nano-particles

    Shiba F. , Tsuboya R. , Okawa Y. , Ohno T.

    Prussian blue particles in single-nano size were prepared by mixing of iron (II) sulfate and potassium hexacyanoferrate (III) solutions in the stoichiometric ratio. Effects of gelatin and temperature …

    Journal of The Society of Photographic Science and Technology of Japan 67(Suppliment1), 140-141, 2004

    J-STAGE 

  • Factors Affecting the Gelation of a Gelatin Solution in the Presence of Sugar  [in Japanese]

    NAGATSUKA Norie , MATSUSHITA Kazuhiro , NISHINA Masami , OKAWA Yusuke , OHNO Takashi , NAGAO Keiko

    ゼラチン溶液に各種糖を添加した場合のゲル化機構を明らかにするために動粘度モニタリングシステム, 旋光度, 動的粘弾性, レオメーターによる力学的特性及び<SUP>17</SUP>O-NMRのスピン-格子緩和時間 (<I>T</I><SUB>1</SUB>) の測定を行い, 得られた知見を以下にまとめた.<BR>1) …

    Journal of Home Economics of Japan 55(2), 159-166, 2004

    J-STAGE 

  • Factors Affecting the Gelation of a Compound Gelatin Solutions : Effects of Adding Sugar and Alcohol  [in Japanese]

    NAGATSUKA Norie , OHNO Takashi , OKAWA Yusuke , KAWAMURA Fujiko , NAGAO Keiko

    ゼラチン溶液に糖及びアルコールを添加した場合のゲル化機構を動粘度モニタリングシステム,旋光度,動的粘弾性,レオメータの測定により検討した結果を以下にまとめた。1)糖及びアルコールの添加はアルカリ処理低温抽出ゼラチンのゾル-ゲル変換に影響を及ぼした。糖添加によりゲル化開始時間は短く,ゲル化が完了した時間は長く,ゲル化温度は高くなった。一方,エタノール20%添加ではゲル化開始時間,ゲル化時間は長く,ゲ …

    Journal of cookery science of Japan 36(4), 364-370, 2003-11-20

    NDL Digital Collections  References (17) Cited by (2)

  • Factors Affecting the Gelation of a Compound Gelatin Solutions:Effects of Adding Sugar and Alcohol  [in Japanese]

    Nagatsuka Norie , Ohno Takashi , Okawa Yusuke , Kawamura Fujiko , Nagao Keiko

    ゼラチン溶液に糖及びアルコールを添加した場合のゲル化機構を動粘度モニタリングシステム,旋光度,動的粘弾性,レオメーターの測定により検討した結果を以下にまとめた.<BR>1)糖及びアルコールの添加はアルカリ処理低温抽出ゼラチンのゾル-ゲル変換に影響を及ぼした.糖添加によりゲル化開始時間は短く,ゲル化が完了した時間は長く,ゲル化温度は高くなった.一方,エタノール20%添加ではゲル化開始時間 …

    Journal of Cookery Science of Japan 36(4), 364-370, 2003

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  • The change of collagen molecule weight distribution and specific optical rotation by High Pressure Slurry Jet Pump (2)  [in Japanese]

    Nagatomi K. , Koezuka M. , Ito N. , Takazawa Y. , Okawa Y. , Ohno T.

    The collagens solubilized from pork skin and fish scale by protease are jetted by High Pressure Slurry Jet Pump. The jet treatment was performed under the condition of acid and neutral pH using these …

    Journal of The Society of Photographic Science and Technology of Japan (66), 114-115, 2003

    J-STAGE 

  • Rheological Behavior of Gelatin-Carrageenan Blends  [in Japanese]

    Okawa Y. , Endo W , Shiba F. , Ohno T. , Muratsubaki R. , Takasawa Y.

    Viscoelastic behavior of the blend system of gelatin and K-carrageenan was examined. Addition of carrageenan increased the viscosity of aqueous gelatin solution, suggesting formation of a gelatin-carr …

    Journal of The Society of Photographic Science and Technology of Japan (66), 108-109, 2003

    J-STAGE 

  • Physical Restraining Property of High Velocity Jetted Gelatin  [in Japanese]

    Ohno T. , Sawada M. , Shiba F. , Okawa Y. , Muratubaki R. , Takaza Y.

    The sample gelatin solution was jetted at high velocity. The molecular weight distribution and pH dependence of physical retardance of jetted gelatin were examined. The high molecular weight component …

    Journal of The Society of Photographic Science and Technology of Japan (66), 106-107, 2003

    J-STAGE 

  • Influence of the Molecular Weight Distribution of Gelatin on Image Quality of Dichromated Gelatin Phase Hologram (II)  [in Japanese]

    Miyajima H. , Shiba F. , Okawa Y. , Ohno T. , Muratsubaki R. , Takasawa Y.

    The purpose of this study is to explore the optimum conditions for dichromated gelatin phase hologram preparation. Influence of the molecular weight distribution and the hardening conditions of gelati …

    Journal of The Society of Photographic Science and Technology of Japan (66), 58-59, 2003

    J-STAGE 

  • Influence of the Molecular Weight Distribution of Gelatin on the Image Quality of Dichromated Gelatin Phase Holograms

    OHNO Takashi , SAWAHATA Yuichi , OKAWA Yusuke , SHIBA Fumiyuki , HONDA Toshio , MURATSUBAKI Ryoji , NISHIDA Nobuo , NAKAGAWA Yasunobu

    日本写真学会誌 65(6), 426-428, 2002-10-25

    References (5)

  • Influence of Gelatin on the Photographic Characteristics of Monodisperse AgCl Emulsion

    SHIBA Fumiyuki , KUNICHIKA Shin-ichi , SAWADA Masakazu , OKAWA Yusuke , OHNO Takashi , KOBAYASHI Hiroyuki

    日本写真学会誌 65(6), 402-405, 2002-10-25

    References (16)

  • Relationship of Gelatin and Photosensitive Materials : A Foreword to Special Issue  [in Japanese]

    MIFUNE Hiroyuki , OHNO Takashi

    日本写真学会誌 65(6), 380, 2002-10-25

  • Effect of Concentration and pH on Sol-Gel Transition of Gelatin

    TAKAYANAGI Shigeyo , OHNO Takashi , NAGATSUKA Norie , OKAWA Yusuke , SHIBA Fumiyuki , KOBAYASHI Hiroyuki , KAWAMURA Fujiko

    日本写真学会誌 65(1), 49-54, 2002-02-25

    References (12)

  • Relationship of Gelatin and Photosensitive Materials. Influence of the Molecular Weight Distribution of Gelatin on the Image Quality of Dichromated Gelatin Phase Holograms.

    OHNO Takashi , SAWAHATA Yuichi , OKAWA Yusuke , SHIBA Fumiyuki , HONDA Toshio , MURATSUBAKI Ryoji , NISHIDA Nobuo , NAKAGAWA Yasunobu

    ウォタージェット法により分子量分布の異なるゼラチンを調整した. 異なった分子量分布のゼラチンを用いて重クロム酸ゼラチン板を調製した. ゼラチンの分子量分布の相違がDCGホログラムの回折効率とSN比に影響を与えることが明らかになった.

    Journal of The Society of Photographic Science and Technology of Japan 65(6), 426-428, 2002

    J-STAGE 

  • Influence of Gelatin on the Photographic Characteristics of Monodisperse AgCl Emulsion.

    SHIBA Fumiyuki , KUNICHIKA Shinichi , SAWADA Masakazu , OKAWA Yusuke , OHNO Takashi , KOBAYASHI Hiroyuki

    乳剤粒子生成段階における, 乳剤の写真特性へのゼラチンの影響を調べるため, 数種の不活性なアルカリ処理オセインゼラチンを用いて単分散AgCl粒子を調製した. 少なくとも今回使用したゼラチンにおいて, 一般的なD-72現像によって得られた感度は, ゼラチンの還元性に対して負の相関性を示した. 金補力により, かぶりは増加するものの, 感度が改善され, この負の相関も小さくなった. また, ゼラチンの …

    Journal of The Society of Photographic Science and Technology of Japan 65(6), 402-405, 2002

    J-STAGE 

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