大杉 匡弘 Ohsugi Masahiro

ID:1000070085231

武庫川女子大学生活環境学部食物栄養学科 Department of Food Science and Nutrition, School of Human Environmental Sciences, Mukogawa Women's University (2009年 CiNii収録論文より)

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Articles:  1-20 of 72

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  • Characteristics of wine produced by mushroom fermentation using Schizophyllum commune NBRC4929

    MATSUI Tokumitsu , KAGEMORI Tomoko , FUKUDA Shoko , OHSUGI Masahiro , TABATA Mariko

    本研究では,ある種のきのこが,アルコール脱水素酵素を生産することを見出し,Saccharomyces cerevisiaeに代えて,スエヒロタケを用いてワインを生産した.糖濃度25%のブドウ果汁液を用い,好気的に発酵させたものが最も高いアルコール濃度(6.6%)を示した.ブドウ果汁液の方がブルーベリー果汁液よりもアラニンなど甘味性アミノ酸を多く含んでいるにもかかわらず,発酵後では,ブルーベリーワイ …

    Mushroom Science and Biotechnology 17(3), 107-111, 2009

    J-STAGE  References (13)

  • Changes in constituents and function of soybean milk fermented by Schizophyllum commune  [in Japanese]

    TABATA Mariko , FUKUDA Shoko , OHSUGI Masahiro , SATO Yoshitugu , YAMAKAWA Tomohiro , HATANO Kenji , NOIKE Toshiaki , MATSUI Tokumitsu

    担子菌で豆乳を発酵させることによって,うまみ成分に富み,高い生理活性を示す新規な機能性発酵豆乳の開発を試みた.担子菌はスエヒロタケ(Schizophyllum commune)を用いた.豆乳タンパク質の分解についてSDS-PAGEで観察したところ,培養1週間目には豆乳のタンパク質バンドは消失し,新たなバンドが現れた.遊離アミノ酸濃度を測定したところ,最も高いアミノ酸濃度を示したのは培養3週間目であ …

    Mushroom Science and Biotechnology 16(4), 159-163, 2008

    J-STAGE  References (30) Cited by (1)

  • Development of functional soybean foods produced by fermentation with mushroom mycelia  [in Japanese]

    FUKUDA Shoko , MATSUI Tokumitsu , TACHIBANA Hiromi , TOMODA Tomomi , OHSUGI Masahiro

    担子菌で発酵させた発酵大豆の生理活性について調べた.線溶活性は,非加熱の場合において,スエヒロタケ(1418mm^2),タモギタケ(1635mm^2),サンゴハリタケ(1608mm^2),NAPA(タイ国産,マンネンタケ科の一種)(1284mm^2)が活性を示した.無細胞抽出液の場合においては,スエヒロタケ(563mm^2),タモギタケ(369mm^2)が活性を示した.抗トロンビン活性は,カワラタ …

    The Bulletin of Mukogawa Women's University Natural science 55, 53-59, 2007

    Ichushi Web 

  • Production of Miso by Mushroom Fermentation  [in Japanese]

    MATSUI Tokumitsu , OHSUGI Masahiro

    古来より味噌は麹カビを用い, 耐塩性酵母および耐塩性乳酸菌の働きで造られてきた。筆者らは, 子嚢菌類 (麹カビ) とともにいわゆる真菌類の主体をなす担子菌類 (きのこ類) がアミラーゼ, プロテアーゼ, 乳酸脱水素酵素, アルコール脱水素酵素を有することを見出だし, きのこを用いるワイン, ビール, 清酒などの製造も試みておられる。さらに, きのこには抗ガン作用や抗血栓作用などもあり, 機能性食品 …

    JOURNAL OF THE BREWING SOCIETY OF JAPAN 101(11), 833-838, 2006-11-15

    J-STAGE  References (15) Cited by (5)

  • Analysis of Aroma Components produced by Mycelia Cultivation of Laetiporus sulphureus  [in Japanese]

    FUKUDA Shoko , FUZITA Shin-ichi , INOUE Yasuko , MATSUI Tokumitsu , OHSUGI Masahiro

    アルコール発酵能を有する担子菌マスタケの生成するフレーバー成分について研究を行った.基本培地は2%モルト液体培地を用いた.マスタケの菌糸体を培養すると,桃に似たフレーバーが生成された.香気成分を培養液液から水蒸気蒸留法,有機溶媒抽出法により抽出し,それらの香気成分をガスクロマトグラフおよびガスクロマトグラフ質量分析計で分析した.その結果,マスタケの菌糸体培養によって新たに生成するマスタケ由来の香気 …

    Mushroom Science and Biotechnology 14(1), 29-34, 2006

    J-STAGE  References (24)

  • Biotin-vitamer contents in mushrooms and biotin production in alcohol fermentation by mushroom mycelia

    TOMODA Tomomi , FUKUDA Shouko , NODA Hiroko , SIWARUNGSON Napa , MATSUI Tokumitsu , OHSUGI Masahiro

    きのこの子実体,菌糸体とその培養液,きのこを用いて製造されたビール,ワインおよび日本酒中に蓄積されたビオチン関連物質の含量を測定した.試験に用いた市販のきのこ子実体では,マイタケに含まれる場合がもっとも高く,102μg/lOOg新鮮重量のビオチン関連物質であった.菌糸体で含量の高かったのはクモギタケの場合で,39.0μg/100g新鮮重量であった.一方,菌糸体の培養液中にもビオチン関連物質を生成し …

    Mushroom Science and Biotechnology 13(2), 77-81, 2005

    J-STAGE  References (13)

  • 温故知新,発酵食品の未来を探る--きのこの発酵能を用いた健康・機能性食品の開発  [in Japanese]

    松井 (岡村) 徳光 , 大杉 匡弘

    温古知新 (41), 80-86, 2004

    Cited by (1)

  • きのこで発酵した健康・機能性アルコール飲料  [in Japanese]

    松井(岡村) 徳光 , 大杉 匡弘

    生物工学会誌 : seibutsu-kogaku kaishi 81(4), 161, 2003-04-25

    NDL Digital Collections  Ichushi Web  References (4) Cited by (2)

  • きのこを用いた酒類の製造  [in Japanese]

    松井(岡村) 徳光 , 大杉 匡弘

    Journal of the Brewing Society of Japan 97(11), 766-773, 2002-11

  • Development of new foods produced by mushroom function  [in Japanese]

    OKAMURA-MATSUI Tokumitsu , OSUGI Kunihiro

    農林水産技術研究ジャーナル 25(10), 29-33, 2002-10-01

    References (10)

  • Screening of aspartate dehydrogenase of bacteria

    福田 祥子 , 岡村 徳光 , 安正 いずみ , 竹野 智美 , 大杉 匡弘 , Shoko Fukuda , Tokumitsu Okamura , Izumi Yasumasa , Tomomi Takeno , Masahiro Ohsugi

    Fifty-two strains of bacteria cultured under aerobic conditions and 12 strains of bacteria cultured under anaerobic conditions demonstrated high activity staining of aspartate dehydrogenase with NAD^+ …

    武庫川女子大学紀要. 自然科学編 (48), 95-103, 2001-03-31

    IR  DOI 

  • Cultural characteristics of Laetiporus sulphureus, producing an anti-thrombin substance

    岡村 徳光 , 竹野 智美 , 福田 祥子 , 毛利 明子 , 野田 裕子 , 家本 敦子 , 堀江 登 , 大杉 匡弘 , Tokumitsu Okamura , Tomomi Takeno , Shoko Fukuda , Akiko Mohri , Hiroko Noda , Atsuko Iemoto , Noboru HORIE , Masahiro Ohsugi

    The clotting time for thrombin of the culture broth from Laetiporus sulphureus was more than 44 times that of the control (2% malt extract medium), whereas the culture broths of all other strains exhi …

    武庫川女子大学紀要. 自然科学編 (48), 65-68, 2001-03-31

    IR  DOI 

  • Effects of Aspartame on alcohol fermentation in Aspartame-added bread processing

    岡村 徳光 , 浜岡 瑠美 , 竹野 智美 , 奥田 展子 , 大杉 匡弘 , Tokumitsu Okamura , Rumi Hamaoka , Tomomi Takeno , Nobuko Okuda , Masahiro Ohsugi

    The addition of aspartame to white bread dough affected the gas production due to baker's yeast. After 3 hours of incubation, the total gas production of 3% aspartame-added dough decreased about 0.4 t …

    武庫川女子大学紀要. 自然科学編 (48), 59-63, 2001-03-31

    IR  DOI 

  • Effect of culture broths from various microorganisms on fruiting of Pleurotus ostreatus W0001

    岡村 徳光 , 寒川 恵美 , 谷 亜矢 , 野田 裕子 , 福田 祥子 , 大杉 匡弘 , Tokumitsu Okamura , Emi Sohgawa , Aya Tani , Hiroko Noda , Shoko Fukuda , Masahiro Ohsugi

    We report the effect of culture broths from various microorganisms on fruiting of Pleurotus ostreatus W0001. P. ostreatus W0001 has been grown on sterile sawdust medium containing culture broths from …

    武庫川女子大学紀要. 自然科学編 (48), 55-57, 2001-03-31

    IR  DOI 

  • Utilization and characteristics of starch in bread processing

    岡村 徳光 , 浜岡 瑠美 , 竹野 智美 , 奥田 展子 , 大杉 匡弘 , Tokumitsu Okamura , Rumi Hamaoka , Tomomi Takeno , Nobuko Okuda , Masahiro Ohsugi

    Dough containing corn starch or potato starch can expand the same as standard dough, but dough containing sweet potato starch does not expand easily. Corn starch-bread allows extension of the dough wi …

    武庫川女子大学紀要. 自然科学編 (48), 49-53, 2001-03-31

    IR  DOI 

  • Utilization of Enokitake and Shiitake in fiber-bread processing and their characteristics

    竹野 智美 , 岡村 徳光 , 福田 祥子 , 奥田 展子 , 大杉 匡弘 , Tomomi Takeno , Tokumitsu Okamura , Shoko Fukuda , Nobuko Okuda , Masahiro Ohsugi

    Bread containing 5% enokitake (Flammulina velutipes) produced manually the expanded most, however, in the case of shiitake (Lentinus edodes), the loaf volume of bread decreased with an increasing conc …

    武庫川女子大学紀要. 自然科学編 (48), 37-43, 2001-03-31

    IR  DOI 

  • Characteristics of Miso-like food produced by mushroom fermentation

    Okamura-Matsui Tokumitsu , Izuta Hiromi , Takeno Tomomi , Noda Hiroko , Fukuda Shoko , Ohsugi Masahiro

    通常,味噌は,アミラーゼおよびプロテアーゼを生産するAspergillus oryzaeと乳酸脱水素酵素を有するPediococcus halophilusおよびアルコール脱水素酵素を有するSaccharomyces rouxiを用いて生産されている.本研究では,ある種のきのこがアミラーゼ,プロテアーゼ,乳酸脱水素酵素とアルコール脱水素酵素を生産することを見出しA. oryzaeとP. halop …

    Mushroom science and biotechnology 9(3), 117-120, 2001

    J-STAGE  References (12) Cited by (3)

  • Screening of Fibrinolytic Enzymes of Microorganisms

    竹野 智美 , 岡村 徳光 , 世良 光絵 , 田中 真理香 , 福田 祥子 , 大杉 匡弘 , Tomomi Takeno , Tokumitsu Okamura , Mitsue Sera , Marika Tanaka , Shoko Fukuda , Masahiro Ohsugi

    Screening of fibrinolytic enzymes from bacteria, yeasts, molds and basidiomycetes was done. All bacteria except Serratia plymuthica IFO 3055 had fibrinolytic activity under aerobic or anaerobic cultur …

    武庫川女子大学紀要. 自然科学編 (47), 67-72, 2000-03-31

    IR  DOI 

  • Screening of Amine Dehydrogenase of Microorganisms

    竹野 智美 , 岡村 徳光 , 世良 光絵 , 田中 真理香 , 福田 祥子 , 大杉 匡弘 , Tomomi Takeno , Tokumitsu Okamura , Mitsue Sera , Marika Tanaka , Shoko Fukuda , Masahiro Ohsugi

    Screening of amine dehydrogenase from bacteria, yeasts and molds was done. In this paper, we report on histamine dehydrogenase and benzylamine dehydrogenase. Screening of amine dehydrogenase was carri …

    武庫川女子大学紀要. 自然科学編 (47), 63-66, 2000-03-31

    IR  DOI 

  • Screening of Alcohol Dehydrogenase and Amylase of Microorganisms

    福田 祥子 , 岡村 徳光 , 田中 真理香 , 世良 光絵 , 竹野 智美 , 大杉 匡弘 , Shoko Fukuda , Tokumitsu Okamura , Marika Tanaka , Mitsue Sera , Tomomi Takeno , Masahiro Ohsugi

    Twenty strains of bacteria and 10 strains of basidiomycetes cultured under aerobic conditions, and 3 strains of bacteria and 7 strains of yeasts cultured under anaerobic conditions demonstrated high a …

    武庫川女子大学紀要. 自然科学編 (47), 57-62, 2000-03-31

    IR  DOI 

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