山川 理 YAMAKAWA Osamu

Articles:  1-20 of 49

  • 1 / 3
  • "Satsumamasari", a New Sweetpotato Cultivar  [in Japanese]

    片山 健二 , 甲斐 由美 , 境 哲文 [他] , 熊谷 亨 , 石黒 浩二 , 中澤 芳則 , 山川 理 , 吉永 優

    焼酎原料用サツマイモ新品種「サツママサリ」は,焼酎用の主力品種「コガネセンガン」より,いもの形状や貯蔵性,サツマイモネコブセンチュウ抵抗性が優れ,でん粉歩留が高い。焼酎を醸造する際のアルコール収得量は「コガネセンガン」より多く醸造適性に優れ,焼酎は甘くフルーティな香りとすっきりした味を特徴とする酒質を示す。

    九州沖縄農業研究センター報告 (60), 39-60, 2013-09

    IR 

  • "Akemurasaki": a new sweetpotato cultivar  [in Japanese]

    境 哲文 , 熊谷 亨 , 甲斐 由美 [他] , 石黒 浩二 , 山川 理 , 片山 健二 , 中澤 芳則 , 吉永 優

    Akemurasaki is a newly released cultivar for processing with the highest anthocyanin content so far and was developed at the National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region. It was eva …

    Bulletin of the National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region (53), 1-24, 2010-03

    JASI  DOI 

  • Tokimasari: a new sweetpotato cultivar  [in Japanese]

    片山 健二 , 熊谷 亨 , 山川 理 [他] , 甲斐 由美 , 吉永 優 , 石黒 浩二 , 境 哲文 , 中澤 芳則

    焼酎原料用サツマイモ新品種「ときまさり」は、既存品種「コガネセンガン」より、いもの貯蔵性、サツマイモネコブセンチュウ抵抗性が優れ、でん粉歩留が高い。焼酎を醸造する際の原料当たりのアルコール収得量は「コガネセンガン」より高くて醸造適性に優れ、焼酎は甘味とコクがあり、いもの香りが強い特徴のある酒質を示す。

    Bulletin of the National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region (50), 111-129, 2009-02

    IR  Cited by (1)

  • "Kyuiku Kan 1 gou" and "Kyuiku Kan 2": new sweetpotato cultivars for ornamental use  [in Japanese]

    高畑 康浩 , 吉永 優 , 熊谷 亨 [他] , 山川 理 , 中澤 芳則 , 中山 博貴 , 田中 勝 , 甲斐 由美 , 石黒 浩二 , 片山 健二 , 境 哲文 , 岩城 一考 , 村上 保之 , 石原 卓朗 , 山田 将弘 , 宮崎 潔

    Kyuiku Kan 1 gou and "Kyuiku Kan 2", developed by the National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region and Suntory Flowers Limited, are newly released cultivars for ornamental use. "Kyu …

    Bulletin of the National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region (49), 19-32, 2008-03

    JASI  DOI 

  • 37 Starch properties of sweet potato storage roots fed by sweet potato weevil  [in Japanese]

    Katayama Kenji , Kitani Shigekazu , Yoshinaga Makoto , Yamakawa Osamu

    Japanese Journal of Crop Science 74(別号1), 74-75, 2005-03-30

  • カンショ新品種"べにまさり"の育成  [in Japanese]

    石黒 浩二 , 山川 理 , 熊谷 亨 [他] , 吉永 優 , 甲斐 由美 , 日高 操

    "べにまさり"は"九州104号"を母,"九系87010-21"を父とする交配組合せから選抜したカンショ新品種であり,"九州130号"の系統名で関係各県に配布し,2001年12月農林水産省育成品種"かんしょ農林55号"として命名登録された。萌芽性はやや良,草型は中,茎の太さはやや太,茎の長さは中である。いもの皮色は赤,肉色は淡黄,形状は紡錘形,大きさは中,いもの揃いはやや整,外観はやや上である。いも …

    Bulletin of the National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region (43), 59-85, 2004-02

    IR 

  • カンショ新品種"タマオトメ"の育成  [in Japanese]

    石黒 浩二 , 山川 理 , 熊谷 亨 [他] , 吉永 優 , 日高 操 , 甲斐 由美 , 小巻 克巳 , 久木村 久

    "タマオトメ"は"九系70"を母,"ベニオトメ"を父とする交配組合せから選抜したカンショ新品種であり,"九州118号"の系統名で関係各県に配布し,2001年10月農林水産省育成品種"かんしょ農林53号"として命名登録された。萌芽性は中,草型は匍匐型,茎の太さは中,茎の長さは中である。いもの皮色は赤紅,肉色は淡黄,形状は短紡錘形,大きさは中,いもの揃いは中,外観は中である。いも収量は"高系14号"よ …

    Bulletin of the National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region (43), 27-58, 2004-02

    IR 

  • Evaluation of ability to control root-knot nematode in resistant sweetpotato lines by using indicator plant  [in Japanese]

    KAI Y. , NAKAZAWA Y. , MOCHIDA H. , SANO Z. , YAMAKAWA O.

    育種学研究 = Breeding research 4, 301, 2002-08-26

  • New sweetpotato cultivar "TAMAOTOME" for dried products after steaming  [in Japanese]

    ISHIGURO K. , KUMAGAI T. , KAI Y. , YAMAKAWA O. , TOYAMA J

    育種学研究 = Breeding research 4, 149, 2002-08-26

  • Characterization of a new sweetpoteto variety"SUIOH"  [in Japanese]

    ISHIGURO K. , KUMAGAI T. , KAI Y. , TOYAMA J. , NAKAZAWA Y. , YAMAKAWA O.

    育種学研究 = Breeding research 4(1), 152, 2002-03-30

  • カンショ新品種"コナホマレ"の育成  [in Japanese]

    熊谷 亨 , 山川 理 , 吉永 優 [他] , 石黒 浩二 , 日高 操 , 甲斐 由美

    "コナホマレ"は"ハイスターチ"を母、"九系82124-1"を父とする交配組合せから選抜したカンショ新品種であり、"九州126号"の系統名で関係各県に配布し、2000年8月農林水産省育成品種"かんしょ農林52号"として命名登録された。萌芽性は中、草型は匍匐型、茎はやや細く、茎の長さはやや長い。いもの皮色は淡褐、肉色は淡黄白、形状は短紡錘形、大きさは中、いもの揃いは中、外観はやや上である。いも収量、 …

    Bulletin of the National Agricultural Research Center for Kyushu Okinawa Region (40), 1-16, 2002-03

    IR 

  • Properties and Sensory Evaluation of Noodles Added Sweetpotato Flour  [in Japanese]

    Kumazaki Toshiko , Ono Machiko , Yamakawa Osamu , Ishiguro Koji , Kai Yumi

    Journal of Nagoya Women's University,home economics・natural science (48), 73-79, 2002-03

  • 4. 南九州畑作農業の展望  [in Japanese]

    山川 理

    Japanese Journal of Crop Science 70(2), 314-316, 2001-06-05

  • Morphological abnormalities in regenerated sweet potato plants through somatic embryos  [in Japanese]

    YOSHINAGA Masaru , YAMAKAWA Osamu

    現在, サツマイモのウイルスフリー苗生産は, 茎頂培養とシュートの増殖により行われており, 増殖率や労力等に改善の余地がある. そこで, 茎頂培養に代わる技術として胚様体を利用したより効率的な種苗生産システムが考えられる. これまでサツマイモにおいて, 胚様体の最適な誘導・増殖条件(Chee et al. 1992)や乾燥法を利用した胚様体の超低温保存(吉永ら 1994)に関する研究は行われている …

    日本作物学会九州支部会報 (67), 40-42, 2001

    NDL Digital Collections 

  • Comparison of β-Amylase Activity in Sweetpotato Progenies from High Activity Parents and Normal Activity Parents  [in Japanese]

    KAI Yumi , KUMAGAI Toru , YOSHIMOTO Makoto , YAMAKAWA Osamu

    Japanese Journal of Crop Science 69(別号2), 158-159, 2000-10-04

  • サツマイモの遺伝育種  [in Japanese]

    山川 理

    生物工学会誌 : seibutsu-kogaku kaishi 78(7), 270-272, 2000-07-25

    NDL Digital Collections 

  • Selection of varieties resistant to SPFMV-S by the method of graft-inoculation to seedlings  [in Japanese]

    KAI Yumi , ONUKI Masatoshi , YAMAKAWA Osamu

    日本作物学会九州支部会報 (66), 41-43, 2000

    NDL Digital Collections 

  • Physicochemical Properties of Root Starches from New Types of Sweetpotato

    KITAHARA Kanefumi , UENO Junko , SUGANUMA Toshihiko , ISHIGURO Koji , YAMAKAWA Osamu

    Physicochemical properties of root starches from new types of sweetpotatoes [low amylose variety, Kyukei 89376-12 (K89376-12) ; high sweet variety, Kyushu No. 127 (K127) ; Okinawa variety, Miyano No. …

    Journal of Applied Glycoscience 46(4), 391-397, 1999-12-01

    JASI  J-STAGE  References (23)

  • 高色素サツマイモの育種と利用  [in Japanese]

    山川 理

    Agriculture and horticulture 74(8), 851-856, 1999-08

  • 近年の食スタイルから見たサツマイモの生活習慣病予防効果  [in Japanese]

    須田 郁夫 , 吉元 誠 , 山川 理

    Foods & food ingredients journal of Japan (181), 59-69, 1999-07

    Cited by (2)

  • 1 / 3
Page Top