あわび文化と日本人
Author(s)
Bibliographic Information
あわび文化と日本人
(ベルソーブックス, 002)
成山堂書店, 2000.4
- Other Title
-
あわび文化と日本人
- Title Transcription
-
アワビ ブンカ ト ニッポンジン
Available at / 93 libraries
-
Prefectural University of Hiroshima Library and Academic Information Center
664.73/O11101036168
-
University Library for Agricultural and Life Sciences, The University of Tokyo図
664.73:O115010234259
-
No Libraries matched.
- Remove all filters.
Search this Book/Journal
Note
文献: p168-170
Description and Table of Contents
Description
贈答品やお年玉袋に使われる「のし」はアワビで作る。病気平癒、長寿、魔よけにも用いられ、結納でも欠かせない縁起のよい貝だ。縄文の昔から現代にいたるまで、日常の生活や風習に深くとけこんでいるアワビと日本人との意外な結びつきを二十一世紀に伝える。
Table of Contents
- 第1章 アワビとはどんな貝
- 第2章 アワビを食べる食文化
- 第3章 あわび日本史
- 第4章 生活に溶け込んだアワビ
- 第5章 アワビとあま漁業
by "BOOK database"