麦・雑穀と芋
Author(s)
Bibliographic Information
麦・雑穀と芋
(日本の食文化, 3)
吉川弘文館, 2019.8
- Other Title
-
麦雑穀と芋
- Title Transcription
-
ムギ・ ザッコク ト イモ
Access to Electronic Resource 2 items
-
-
麦・雑穀と芋
2019.8.
-
麦・雑穀と芋
Available at / 324 libraries
-
Prefectural University of Hiroshima Library and Academic Information Center
383.81/N71/3110079350
-
University Library for Agricultural and Life Sciences, The University of Tokyo図
383.81:Y89:35011177218
-
No Libraries matched.
- Remove all filters.
Search this Book/Journal
Note
参考文献あり
Description and Table of Contents
Description
麦・粟・稗などの雑穀と芋類、豆類は日々の食を支え、救荒食ともなった。地方色豊かな雑穀と芋の食べ方、麺類やオヤキなどの粉食から、多様な主食・常食のあり方を示す。大豆の加工品である納豆と豆腐も取り上げる。
Table of Contents
- 総論 「食国」と麦・雑穀・芋の祭り
- 大麦と麦飯—多様な主食
- 粟と稗—日常の食と救荒食
- ソバとウドン、ラーメン—麺の展開
- オヤキとたこ焼き—コナモンの楽しみ
- 里芋と山芋—古くからのイモ食
- サツマイモとジャガイモ—新しいイモ食
- 納豆と豆腐—大豆の加工食
by "BOOK database"