食事と作法
Author(s)
Bibliographic Information
食事と作法
(日本の食文化, 1)
吉川弘文館, 2018.12
- Title Transcription
-
ショクジ ト サホウ
Access to Electronic Resource 2 items
Available at / 362 libraries
-
Prefectural University of Hiroshima Library and Academic Information Center
383.81||N71||1110077820
-
University Library for Agricultural and Life Sciences, The University of Tokyo図
383.81:Y89:15011109716
-
No Libraries matched.
- Remove all filters.
Search this Book/Journal
Note
参考文献あり
Description and Table of Contents
Description
食事には作法と決まり事がある。人と人をつなぐ共食や贈答、神仏への供え物、調理の技法と担い手、食具の扱いなど、儀礼と日常の食の社会的な意味を読み解く。ファーストフードや「和食」の国際的な動向にも着目する。
Table of Contents
- 総論 「食」の作法と知識
- 食をめぐるハレとケ
- 饗宴と共食
- 食物贈答
- 神饌
- ユネスコ無形文化遺産の「和食」
- 三度の食事
- 箸と椀・膳
- 焼く・煮る・蒸すと火の文化
- 料理人
- ファーストフードとスローフード
by "BOOK database"