Bibliographic Information

食事と作法

小川直之編

(日本の食文化, 1)

吉川弘文館, 2018.12

Title Transcription

ショクジ ト サホウ

Access to Electronic Resource 2 items

Available at  / 362 libraries

Note

参考文献あり

Description and Table of Contents

Description

食事には作法と決まり事がある。人と人をつなぐ共食や贈答、神仏への供え物、調理の技法と担い手、食具の扱いなど、儀礼と日常の食の社会的な意味を読み解く。ファーストフードや「和食」の国際的な動向にも着目する。

Table of Contents

  • 総論 「食」の作法と知識
  • 食をめぐるハレとケ
  • 饗宴と共食
  • 食物贈答
  • 神饌
  • ユネスコ無形文化遺産の「和食」
  • 三度の食事
  • 箸と椀・膳
  • 焼く・煮る・蒸すと火の文化
  • 料理人
  • ファーストフードとスローフード

by "BOOK database"

Related Books: 1-1 of 1

Details

  • NCID
    BB27403020
  • ISBN
    • 9784642068369
  • Country Code
    ja
  • Title Language Code
    jpn
  • Text Language Code
    jpn
  • Place of Publication
    東京
  • Pages/Volumes
    x, 251, 7p
  • Size
    20cm
  • Classification
  • Subject Headings
  • Parent Bibliography ID
Page Top