Bibliographic Information

矢野憲一著

(ものと人間の文化史, 62)

法政大学出版局, 1989.6

Title Transcription

アワビ

Access to Electronic Resource 2 items

Available at  / 316 libraries

Note

主要参考文献: p319-321

Description and Table of Contents

Description

縄文時代以来、貝肉の美味と貝殻の美しさによって日本人を魅了し続けてきたアワビ—その生態と養殖、伝説、熨斗鮑の起源、神饌としての歴史、志摩の海女たちの暮らしと漁法、信仰と民俗、螺鈿の技法からアワビ料理まで。

Table of Contents

  • 1 アワビの概要
  • 2 アワビの伝説
  • 3 のしつけて
  • 4 『延喜式』のアワビ
  • 5 中国貿易のアワビ
  • 6 食品としてのアワビ
  • 7 貝殻の利用
  • 8 アワビと海女(海士)
  • 9 アワビの信仰と民俗
  • 10 アワビのエピソード

by "BOOK database"

Related Books: 1-1 of 1

Details

  • NCID
    BN0357190X
  • ISBN
    • 9784588206214
  • Country Code
    ja
  • Title Language Code
    jpn
  • Text Language Code
    jpn
  • Place of Publication
    東京
  • Pages/Volumes
    x, 321, vp, 図版 [8] p
  • Size
    20cm
  • Classification
  • Subject Headings
  • Parent Bibliography ID
Page Top