Bibliographic Information

食具

山内昶著

(ものと人間の文化史, 96)

法政大学出版局, 2000.10

Other Title

食具(しょくぐ)

Title Transcription

ショクグ

Available at  / 375 libraries

Note

主要参考文献: p275-280

Description and Table of Contents

Description

食の人類学の視点から東西の食法を考察し、箸の食文化と三点セット(スプーン、フォーク、ナイフ)の食文化の違いを人間の自然に対するかかわり方の違いとして浮彫りにしつつ、食具を人間と自然をつなぐ基本的な媒介物として位置づける。

Table of Contents

  • 序論 食具とは?
  • 第1章 最初の文化衝撃
  • 第2章 食べ方の文化記号論
  • 第3章 食具の文化史
  • 第4章 食具の文化象徴論

by "BOOK database"

Related Books: 1-1 of 1

Details

  • NCID
    BA48464230
  • ISBN
    • 9784588209611
  • Country Code
    ja
  • Title Language Code
    jpn
  • Text Language Code
    jpn
  • Place of Publication
    東京
  • Pages/Volumes
    vii, 283p
  • Size
    20cm
  • Subject Headings
  • Parent Bibliography ID
Page Top